Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs

In deze uitzending van Nieuwslicht onderzoeken matige drinker Menno Bentveld en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman de werking van alcohol.

Alcoholspecial met Javier Guzman. Javier Guzman: “Ik ben een junk: Als Menno denkt dat hij genoeg drank op heeft, begint het voor mij pas leuk te worden”.

Hoewel wetenschappers van mening zijn dat jongeren helemaal geen alcohol moeten drinken omdat het hun hersenen beschadigt, verwierp de Tweede Kamer woensdag een voorstel om de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol te verhogen tot 18 jaar. ‘Nieuwslicht’ laat zien dat alcohol net zo schadelijk is als drugs. Cabaretier Javier Guzman was jarenlang verslaafd aan alcohol en dronk twee flessen wodka per dag. Sinds vier jaar is hij afgekickt maar hij vraagt zich wel af of zijn hersenen door zijn overmatige drankgebruik zijn beschadigd. Bentveld is een matige drinker, maar wil ook weten wat alcohol met het lichaam doet, aangezien zijn twee kinderen straks de puberteit in gaan en hij zich afvraagt hoeveel alcohol ze kunnen drinken.Guzman ondergaat allerlei tests en hersenscans. Hij ontdekt dat hij de hersenen heeft van een typische verslaafde. En daar schrikt hij behoorlijk van. Weliswaar gebruikt hij al 4 jaar geen alcohol meer, maar lijkt hij zeer gevoelig voor allerlei andere verslavingen. Wat moet hij hier tegen doen?

Menno Bentveld gaat naar Engeland. Hij test daar als eerste Nederlander een experimentele pil: de synthetische alcoholpil. Deze pil zou in de toekomst alcohol kunnen vervangen zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol. Hoe dronken wordt Menno van dit middel en gaat hij zich net zo lekker voelen als na het drinken van een flinke borrel?Alcohol heeft niet alleen plezierige gevolgen, maar ook een hoop nadelige gevolgen zoals agressie op straat, huiselijk geweld en dronken bestuurders. Daarom wordt er ook een anti-pil ontwikkeld waarmee in één klap de werking van de alcoholpil weer ongedaan gemaakt kan worden. Maar werkt het ook bij Menno?

De Engelse wetenschapper David Nutt, die deze pillen heeft ontwikkeld, toonde aan dat alcohol schadelijker is dan de meeste drugs, zoals XTC en cocaïne: “Als alcohol vandaag op de markt zou komen, zou het onmiddellijk verboden worden”.Bentveld: “Ik ben echt geschrokken van de schade die alcohol veroorzaakt”.

Bekijk hier de aflevering met Javier Guzman

  • RECENT
  • POPULAR
  • GERELATEERD

Geef een reactie